In de Kuip winnen we altijd!

Feyenoord moet morgen winnen om kampioen te worden. Heracles moet minimaal gelijk spelen voor een plek in de play-offs. ‘Moet’ legt extra druk op. Tegelijkertijd heb je er als sporters mee te dealen. Dit is wat sport spannend en mooi maakt. Mijn advies is dan ook: “Feyenoord geniet ervan, dat heel Rotterdam en ver daarbuiten met jullie mee leeft. De titel wordt zo alleen nog maar een stukje mooier, doordat de weg ernaar toe geen gemakkelijke was.”

Feyenoord heeft de gehele competitie bovenaan gestaan. Dat betekent dat ze kwaliteiten in de ploeg hebben. Nu is het zaak hoe ze die in de wedstrijd tegen Heracles zo goed mogelijk inzetten. “Wij gaan er volle bak voor,” zegt Heracles-trainer John Stegeman. In mijn boek ‘GAS en REM in de sport’, noem ik dat vol ervoor gaan: GAS. Je zag dit ook terug bij Excelsior die aanvallend speelde vanaf het begin van de wedstrijd, want zij wilden in de eredivisie blijven. GAS geven willen ook de Feyenoordspelers, zij staan op scherp zondag. Spanning maakt sporters alert en gemotiveerd en is nodig om een topprestatie te leveren.

Echter te veel spanning, of zoals de commentator van de NOS het noemde ‘kampioensstress’, kan doorschieten in te veel GAS. De emoties van de spelers nemen dan de overhand waardoor het ritme, de timing en de waarneming van de spelers verandert. Iedereen speelt dan net even anders. Ballen te hard, spelers niet op hun plek, verdediging is zoek, oftewel: chaos en dan heb je zo drie doelpunten om je oren.

Te veel REM kan ook. Zo zegt Eljero Elia na afloop: “Iedereen was slap en bang.” Als spelers te veel nadenken werkt dat vertragend in de acties. Spelers analyseren dan net te lang, terwijl ze normaal bij een minder belangrijke wedstrijd gewoon zouden schieten. Al scheelt dat maar een fractie van een seconde, op het hoogste niveau wordt dat afgestraft.
Giovanny van Bronckhorst is een prettige coach die rust uitstraalt en dus een remmende werking heeft op spelers, bij wie de emoties snel de overhand hebben. Tegelijkertijd kan hij de mannen meegeven: “We gaan wat moois laten zien, gas geven en spelen met lef.”

De wedstrijd tegen Excelsior is klaar, niets meer aan te doen. Ajax doet zijn eigen ding, daar heeft Feyenoord geen invloed op. Waar Feyenoordspelers zich op kunnen richten zijn de mooie wedstrijden, waardoor zij bovenaan in de competitie staan. Hoe speelden zij toen? Dit zorgt behalve voor een positief gevoel ook dat ze even op een rijtje zetten, wat zij laten zien wanneer het goed gaat.

Daarnaast is het belangrijk dat zij afspraken maken over hoe zij zich herpakken, stel dat ze toch met 0-1 achter komen te staan. Wanneer ze hiervoor vóóraf oplossingen zoeken, zal dit op het moment zelf makkelijker gaan. Immers je kunt dan nog steeds met 2-1 winnen. In mijn boek noem ik dit 3x O, Ontladen (shitzooi), Ontspannen (diepe ademhaling), Opbouw (bewegen, aandacht naar de bal en de spelsituatie). Oftewel de spelers zorgen dat ze taakgericht blijven en datgene doen wat vanuit hun rol in het veld verwacht wordt.
“In de Kuip winnen ze altijd”. Laat wat moois zien Feyenoord en wees trots dat je daar staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *