Knokkende leeuwinnen

Knokkende leeuwinnen

Het Nederlandse damesteam speelt vanavond tegen Zweden. Ze zijn door naar de volgende ronde met het maximale aantal punten. Winst helpt om de onderlinge band tussen de spelers te versterken. Dat hoor je ook terug in de uitspraken na afloop van de wedstrijd. Zo zegt Lieke Martens: “We deden het met z’n allen en ik ben trots op dit team.” De stukken waarin het minder goed gaat doen ze uiteraard ook met z’n allen. Een tegendoelpunt kan de concentratie van het team verstoren, dat zag je toen ze tegen de Belgen speelden. Hun speelniveau ging als een wipwap van boven naar beneden en gelukkig weer terug.

Dat is het goede van deze ploeg. Zij krijgen het niveau weer omhoog, door te knokken voor de bal, in plaats van te lang in de frustratie te blijven hangen. Bijvoorbeeld keepster Sari van Veenendaal die eerder boos is over de gemiste bal, houdt ‘m daarna weer tegen. Doordat het team voor de bal gaat, lukt het Martens om te scoren. Martens gaat volle bak en zonder twijfel richting het doel om te scoren, wat de kans op raak schieten vergroot.

Ook Miedema heeft tot taak om doelpunten te maken. De druk is hoog, doordat er hoge verwachtingen onder andere in de media vooraf zijn uitgesproken. Ga het maar eens doen. Zeker wanneer je bewegingsvrijheid met regelmaat wordt ontnomen, door het vastpakken en trekken van de tegenstandsters. De tegenstanders hebben immers ook de boodschap gekregen dat Miedema gevaarlijk is. Het goede is, dat dit weer wel weer meer vrijheid geeft voor andere speelster om te scoren.

Miedema baalde zichtbaar, omdat haar eigen spel nog niet aan haar verwachtingen voldoet. Ze klapte voor de winst tegen de Belgen, maar ondertussen draaide haar brein op volle toeren. Mijn advies voor Miedema is:

“Ga na hoe je meer bewegingsvrijheid in je spel kan krijgen. Wat kan jezelf doen en hoe kunnen je teamgenoten ondersteunen? Wanneer je aandacht gaat naar de bal en de positie van de tegenstanders, zal je eerder de ruimte zien.”

Voor het hele team geldt:

“Ga ervanuit dat je de Zweden kunt verslaan. Blijf taakgericht, waarbij je de bal opeist en zoekt naar oplossingen. GAS erop! Knokkende leeuwinnen zijn onverslaanbaar!”

 


Meer over mijn boek 

Het boek ‘GAS en REM in de sport. Mentaal sterk coachen’ gaat over de invloed van emoties (GAS) en gedachten (REM) op prestatiegedrag. Wat kunnen je sporters doen om het beste uit zichzelf halen? Hoe stuur je bij met jouw coachgedrag? Topsporters, talenten, coaches, ouders en scheidsrechters vanuit verschillende sporten vertellen wat zij denken en voelen bij trainingen en wedstrijden. Aan hun ervaringen koppelt Daniëlle van der Klein-Driesen inzichten uit de sportpsychologie. In ieder hoofdstuk geeft zij praktische oefeningen die je kunt toepassen in je trainingen. Daniëlle laat zien welke mentale technieken sporters bij wedstrijden kunnen inzetten als het spannend wordt, en hoe zij zich herpakken bij frustratie.

Wanneer je mentaal sterk coacht, zorg je voor een positief sportklimaat en vergroot je de kans op succes!

Drs. Daniëlle van der Klein-Driesen is SPORTPSYCHOLOOG VSPN®, docent sportpsychologie VSPN en orthopedagoog. In haar praktijk voor sportpsychologie Flow Mentale Training begeleidt zij talenten, topsporters, coaches, ouders en scheidsrechters. Daniëlle is tevens werkzaam op het Thorbecke Voortgezet Onderwijs voor Sport en Dans. Als sportpsycholoog is zij verbonden aan Intime Tennis Academy, Focus Tennis Academy, S.B.V. Excelsior, CTO Metropool Den Haag-Rotterdam-Dordrecht. Daniëlle is supervisor voor de postacademische opleiding voor sportpsychologie.

Meer over het boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *