GAS en REM in het DeLaMar Theater.

CRUCIALE MOMENTEN IN LOOPBAAN STUDENT CENTRAAL BIJ OPENING HVA

31 aug 2017 19:01 | Afdeling Communicatie

Wat zijn de spannendste momenten voor studenten in hun studieloopbaan? Wat verwachten zij op die momenten van de hogeschool? Daarover ging vandaag de opening van het hogeschooljaar van de Hogeschool van Amsterdam 2017, met thema ‘Halte Student Centraal’.

Presentator en oud-nieuwslezer Rik van de Westelaken loodst een vol DeLaMar Theater langs de verschillende ‘haltes’ die een student tegenkomt tijdens de studie. Met korte filmpjes en interviews op het podium krijgen de ruim 750 aanwezigen een indruk van de ‘spannende’ momenten die een student meemaakt: van de introductie Kersvers tot de eerste stage, of het moment dat je je diploma krijgt.

Onder andere drie HvA-docenten van het Jaar, studenten zelf en sportpsycholoog Danielle van der Klein vertellen wat de student op die momenten aan begeleiding nodig heeft.

 

 

Zwanenkoor zingt 'Geef mij maar Amsterdam' in DeLaMar bij opening Hogeschooljaar HvA

GAS EN REM

Na een optreden van het Amsterdamse Zwanenkoor (‘Geef mij maar Amsterdam’) is de zaal wakkergeschud. Nog een paar ‘haltes’ volgen in vogelvlucht: in een filmpje vertellen HvA-studenten over hun stage op Schiphol. En over de ‘halte studentenleven’ vertellen een vluchteling-student en zijn student-mentor, die hem op weg helpt om een netwerk te vormen.

Dan houdt sportpsycholoog Danielle van der Klein- Driesen de afsluitende keynote: zij trekt parallellen tussen de begeleiding van topsporters en studenten. “De docent is ook een coach, en bij zowel sporters als studenten draait het uiteindelijk om resultaat,” zegt de Rotterdamse, die sporters met onder andere faalangst, en doorschietend perfectionisme begeleidt.

Als tips voor docenten gebruikt zij lessen uit de sport: “Studenten hebben- net als sporters- zowel ‘GAS’ als ‘REM’ nodig. GAS staat voor je emotionele brein-de adrenalinerush die ook maakt dat je tijdelijk beter gaat presteren. REM staat voor het rationele brein, stappen zetten om ergens te komen, je studie indelen.” Bij veel prestatiedruk is het lastig voor studenten om de balans tussen die twee te bewaren. Gaat een student te veel over op ‘gas’, het emobrein, dan ontstaan problemen met plannen en organiseren; bij te veel ‘rem’, het ratio, ontstaat juist tempoverlies of chronisch getwijfel.

Aan docenten geeft ze mee  goed op te letten wat er in de student omgaat. “Maak onderscheid tussen:  – ‘Ik kan het niet’ of ‘ik wil het niet’- draait het om te veel perfectionisme of om de intrinsieke motivatie,” besluit zij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *